Skvělé raw zmrzliny


V létě málokdy projdeme s dětmi kolem zmrzlinového stánku bez zastavení. Pokud ale chceme mít složení této pochoutky pod kontrolou a přemýšlíme i nad zdravějšími alternativami, zkusme si tuto chutnou a jednoduchou pochoutku sami vyrobit.

Základ zmrzlin budou tvořit mražené banány. Přidat můžeme oblíbené ingredience dle svého uvážení – ovoce, kakaové boby, kusy ořechů, …

Den předem nakrájejte zralé banány na kolečka, vložte do sáčku a nechte zmrazit. Sáček splácněte, jinak z banánů vznikne mražená koule a jednotlivá kolečka od sebe neoddělíte.  Když jsou banány opravdu hodně zralé, tuhnou někdy i déle než 24 hod. v mrazáku. Připravte si proto víc várek a pak už jen vytahujte, když dostanete chuť. Pro následné mixování používejte mixér vhodný na led či zledovatělé suroviny. Zmrzlé banány nalámeme na kousky a mixujte do krémové konzistence, nesmí v něm zůstat kousky.

 

Malinová zmrzlina

Suroviny: 2 banány, ½ hrnku malin, 2 lžíce medu, ½ citrónu – šťáva

Postup: Zmrzlé banány umixujeme. Následně přidáme maliny a ostatní suroviny a vyšleháme.

 

Banánová zmrzlina se slaným karamelem

Suroviny: 2 banány

Karamel:  ½ hrnku agáve sirupu, ¼ hrnku kokosového másla (ze 3 hrnků kokosu), ½ lžičky nového koření mletého, ½ lžičky vanilkového extraktu, špetka soli

Postup:  Zmrzlé banány umixujeme. Kokosové máslo si vyrobíme z 3 hrnků strouhaného kokosu, mixujeme tak dlouho, až se z kokosu uvolní tuk, máslo by mělo být tekuté. Karamel vyrobíme smícháním všech ingrediencí a polijeme jím banánovou zmrzlinu.

 

Čokoládová zmrzlina

Suroviny: 2 banány, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce javorového sirupu, špetka soli, 1 lžíce mandlového másla Postup: Mandlové máslo vyrobíme mixováním suchých mandlí, po uvolnění tuku přidáme trochu mandlového či jiného kvalitního oleje, aby výsledek měl krémovou konzistenci.

Zmrzlé banány umixujeme, přidáme ostatní ingredience a znovu vyšleháme.

 

Snadného nabírání zmrzliny a krásných lesklých kopečků docílíte tím, že naběračku po každém kopečku opláchnete v horké vodě. A nyní už dobrou chuť!

 

Zdroj: Sladká rawmance, 2015